Parafina

W bogatej ofercie sprzedażowej dostępna jest parafina w postaci Komponentu BS oraz gatunku 56/58. W zależności od wyboru produkt dostarczany do klientów jest w kartonach o wadze 20 lub 25 kg.  

Co to jest?

To pochodna ropy naftowej, substancja ta nie ulega rozpuszczeniu w wodzie. Z chemicznego punktu widzenia jest ona mieszaniną stałych alkanów, gdzie w jednej cząsteczce występuje 15 lub więcej atomów węgla. Jest substancją wydzielającą się z pewnej części mieszanin ropy naftowej, smół wytlewnych węgla brunatnego. Jest też substancją ulegającą topnieniu, która wyróżnia się zdolnością utrzymywania ciepła.
 
Wyróżniamy aż trzy rodzaje parafin:
  • ciekłą - o postaci płynnej, pozbawionej zapachu i koloru;
  • miękką - o postaci ulegającej topnieniu w temperaturze 45-50'C i białym kolorze;
  • twardą - o postaci ulegającej topnieniu w temperaturze 60'C i białym kolorze.

Niezależnie od jej rodzaju, jest ona substancją o niezwykle tłustej formule.

Najpopularniejszą parafiną wykorzystywaną w branży przemysłowej jest ta znajdująca się w ofercie sprzedażowej naszego sklepu, czyli o temperaturze topnienia 56-58'C oraz komponent parafinowy BS.

Zastosowanie

Parafina gatunku 56/58 jest surowcem, który ze względu na swoje cenne właściwości stosowany jest głównie przy produkcji świec i zniczy. Oprócz tego bardzo często jest składnikiem past nabłyszczających, produktów kosmetycznych oraz środków farmaceutycznych. Co więcej, może być również wykorzystywana w celach leczniczych, a także do zabiegów kosmetycznych na dłonie i ciało. Ciepła parafina pobudza krążenie krwi, a dodatkowo natłuszcza powierzchnię ciała.

Komponent parafinowy BS wykorzystywany jest przede wszystkim w przemyśle do produkcji cerezyny jako surowiec nasycający rozpałki oraz produkt do konserwowania (impregnowania) płyt pilśniowych i innych. Komponent BS stosowany jest także w wielu innych gałęziach przemysłu.

Parafina BS

Nazwa handlowa Komponent BS
Gatunek BS
Opakowanie kartony 20 kg
Kraj pochodzenia Polska
Specyfikacja techniczna
Specyfikacja techniczna
(76,72 Kb)
Karta charakterystyki
Karta charakterystyki
(110,26 Kb)

Parafina 56/58

Nazwa handlowa Parafina 56/58
Gatunek Parafina 56/58
Nazwa chemiczna Parafiny i woski węglowodorowe
Numer CAS 8002-74-2
Opakowanie kartony 25 kg
Kraj pochodzenia Chiny
Specyfikacja techniczna
Specyfikacja techniczna
(302,71 Kb)
Karta charakterystyki
Karta charakterystyki
(99,01 Kb)
musisz być zalogowany aby pobierać pliki

Stearyna roślinna

Klienci poszukujący surowców chemicznych najwyższej jakości znajdą u nas jeden z najbardziej pożądanych substratów jakim jest kwas stearynowy. Produkt dostępny jest w naszej ofercie sprzedażowej w kilku rodzajach, co umożliwia dostosowanie do indywidualnych potrzeb danej gałęzi branży przemysłowej. 

Czym jest kwas stearynowy?

Popularnie określany jest mianem stearyny, jest substancją chemiczną składającą się z mieszaniny dwóch kwasów - palmitynowego oraz stearynowego, z niewielkim dodatkiem kwasów nienasyconych. Zawarty w stearynie kwas stearynowy jest substancją pochodzenia odzwierzęcego (produkuje się go z łoju wołowego) lub roślinnego. 

Jest to związek chemiczny, który ma postać stałą. Dostępny jest z reguły w postaci sproszkowanej, np. granulatu bądź drobnych płatków, w barwie białej lub jasno-beżowej.

Rodzaje

Korzystający z naszej oferty klienci zdecydować mogą się na wybór jednego z czterech rodzajów kwasu stearynowego, wśród których wyróżnić możemy:
  • kwas stearynowy P 1810 i P 1801 o nazwie chemicznej - kwasu tłuszczowego, w postaci granulatu; 
  • kwas palmitynowy w stężeniu 98%;
  • kwas mirystynowy w stężeniu 99%;
  • stearynę zwierzęcą ACITEM ST20S i ACITEM ST20C.
Każdy z rodzajów kwasu stearynowego dostarczany jest do klienta w ekonomicznych workach papierowych o wadze 25 kg. 

Rodzaj kwasu stearynowego należy dobrać odpowiednio do przeznaczenia przemysłowego. 

Zastosowanie

Stearyna jest surowcem chemicznym stosowanym w:
  • produkcji świec - jako substancja utwardzająca wosk, dodatkowo w znacznym stopniu przedłuża ona trwałość palonej świecy;
  • przemyśle gumowym - do produkcji opon, uszczelek i innych materiałów gumowych, gdzie pełni funkcję substancji rozmiękczającej, wpływającej na elastyczność wytworzonego produktu;
  • kosmetyce - jako główny składnik mydeł a także pianek do golenia, balsamów, kremów, mleczek itp., wykazuje wówczas właściwości nawilżające i natłuszczające skórę;
  • przemyśle farmaceutycznym;
  • produkcji artykułów papierniczych, w tym kredek świecowych.

 

P 1810

Nazwa handlowa kwas stearynowy P 1810
Postać granulat
Nazwa chemiczna kwas tłuszczowy
Numer CAS 67701-03-5
Opakowanie worki papierowe 25 kg
Kraj pochodzenia Indonezja
Specyfikacja techniczna
Specyfikacja techniczna
(88,76 Kb)
Karta informacyjna
Karta informacyjna
(62,46 Kb)

P 1801

Nazwa handlowa kwas stearynowy P 1801
Postać granulat
Nazwa chemiczna kwas tłuszczowy
Numer CAS 67701-03-5
Opakowanie worki papierowe 25 kg
Kraj pochodzenia Indonezja
Specyfikacja techniczna
Specyfikacja techniczna
(89,17 Kb)
Karta informacyjna
Karta informacyjna
(63,39 Kb)

P 1698

Nazwa handlowa kwas palmitynowy 98%
Gatunek P1698
Nazwa chemiczna kwas palmitynowy
Numer CAS 57-10-3
Opakowanie worki papierowe 25 kg
Kraj pochodzenia Indonezja, Malezja
Specyfikacja techniczna
Specyfikacja techniczna
(90,38 Kb)
Karta informacyjna
Karta informacyjna
(63,25 Kb)

P 1499

Nazwa handlowa kwas mirystynowy 99%
Gatunek P1499
Nazwa chemiczna kwas mirystynowy
Numer CAS 544-63-8
Opakowanie worki papierowe 25 kg
Kraj pochodzenia Indonezja, Malezja
Specyfikacja techniczna
Specyfikacja techniczna
(89,97 Kb)
Karta charakterystyki
Karta charakterystyki
(141,76 Kb)
musisz być zalogowany aby pobierać pliki

ACITEM ST20S

Nazwa handlowa ACITEM ST20S
Nazwa chemiczna Stearyna
Numer CAS 67701-03-5
Opakowanie Worki papierowe 25 kg lub big bagi 1000 kg
Kraj pochodzenia Włochy
Specyfikacja techniczna
Specyfikacja techniczna
(88,59 Kb)
Karta charakterystyki
Karta charakterystyki
(114,66 Kb)

ACITEM ST20C

Nazwa handlowa ACITEM ST20C
Nazwa chemiczna Stearyna
Numer CAS 67701-03-5
Opakowanie Worki papierowe 25 kg lub big bagi 1000 kg
Kraj pochodzenia Włochy
Specyfikacja techniczna
Specyfikacja techniczna
(89,12 Kb)
Karta charakterystyki
Karta charakterystyki
(114,66 Kb)
musisz być zalogowany aby pobierać pliki

Woski

W naszej bogatej ofercie sprzedażowej dostępny jest również wysokiej jakości wosk palmowy o nazwie chemicznej - nienasycone glicerydy C16-18 i C18. Produkt dostarczany do klientów jest w workach papierowych o standardowej masie 25 kg, w postaci bloków lub płatków.

Czym są woski?

Zaliczane są do grupy produktów określanych potocznie mianem oleochemikalii, wykorzystywanych m.in. do produkcji świec. Znajdujący się w naszej ofercie wosk palmowy jest naturalnym woskiem roślinnym wyróżniającym się znacznie większym stopniem twardości niż parafina, z tego też względu wymagana jest uzyskanie wyższej temperatury topnienia.

Wosk palmowy może mieć postać drobnych płatków lub bloków w kolorze białym. Surowiec ten podatny jest na przyjmowanie barwników i substancji zapachowych w odpowiednich stężeniach. Jego cechą charakterystyczną jest tworzenie się kryształków wyglądem przypominających szron (jest to tzw. efekt szronu), które pojawiają się w trakcie jego powolnego zastygania. Cecha ta jest niezwykle istotna dla branży przemysłowej, dzięki tej właściwości możliwe jest wykonanie świec o różnorodnych formach i fakturach.

Temperatura jego topnienia waha się w granicach 59-65°C.

Zastosowanie

Wosk palmowy ze względu na swoje cenne właściwości wykorzystywany jest głównie w branży przemysłowej zajmującej się wyrobem świec zapachowych i bezzapachowych, białych i barwionych, w różnych kształtach. W odróżnieniu od świec wykonanych z innych wosków, produkty na bazie wosku palmowego odznaczają się zdecydowanie dłuższym czasem spalania, co z kolei przekłada się na wydajność danego produktu. Świece w trakcie spalania nie wytwarzają także zbyt dużej ilości szkodliwego dla zdrowia dymu.

Oprócz tego często wykorzystywany jest w branży kosmetycznej, służy on do wyrobów kosmetyków pielęgnacyjnych do ciała o działaniu silnie natłuszczających i regenerującym. Jest też w pełni bezpieczny dla zdrowia człowieka.

SM 6035

Nazwa handlowa wosk palmowy
Postać bloki
Nazwa chemiczna nienasycone glicerydy C16-18 i C18
Numer CAS 91079-14-0
Opakowanie worki papierowe 25 kg
Kraj pochodzenia Indonezja
Specyfikacja techniczna
Specyfikacja techniczna
(91,14 Kb)
Karta charakterystyki
Karta charakterystyki
(92,72 Kb)

SM 2000

Nazwa handlowa wosk palmowy
Postać płatki
Nazwa chemiczna nienasycone glicerydy C16-18 i C18
Numer CAS 91079-14-0
68002-71-1
Opakowanie worki papierowe 25 kg
Kraj pochodzenia Indonezja
Specyfikacja techniczna
Specyfikacja techniczna
(93,87 Kb)
Karta charakterystyki
Karta charakterystyki
(105,21 Kb)
musisz być zalogowany aby pobierać pliki
GRUPA KONIMPEXKonimpex Fermintrade Merinvest Sine Konimpex Invest