Stearyna to substancja, która składa się z kwasu palmitynowego i stearynowego. Pozyskiwany jest on z łoju wołowego. Występuje w postaci ekstraktu z gliceryny w tłuszczach zwierzęcych oraz roślinnych. W dzisiejszym artykule wyjaśnimy, do czego służy kwas stearynowy i jak możemy go wykorzystać? 
Czym jest kwas stearynowy?


Kwas stearynowy występuje w postaci stałej i przypomina małe płatki w kolorze białym lub kremowym. Produkuje się go z łoju wołowego, dzięki czemu jest substancją w stu procentach bezpieczną, która nie posiada żadnych trujących właściwości. Oznacza to, że nie jest ona nam w stanie zaszkodzić. Swoje zastosowanie znajduje od wielu lat, ale w naszym kraju jest to produkt stosunkowo nowy. Obecnie w Polsce tego typu produkt można dostać u nielicznych dostawców m.in. w naszym sklepie Konimpex Chemicals Sp. z o.o.

Zastosowanie kwasu stearynowego

Podstawowym zastosowaniem kwasu stearynowego jest uszlachetnianie lub zmienianie parametrów innych mieszanin. Używany jest w wielu zakładach produkcyjnych. Dodawany w niewielkich ilościach do różnych produktów, powoduje, że wiele z nas nie czytając składu, nie wie o jego obecności. Główne zastosowanie kwasu stearynowego:

1. W przemyśle gumowym używany jest do produkcji opon oraz uszczelek. Pełni funkcję plastyfikatora oraz dyspergatora. Oznacza to polepszanie rozdrabniania. Kwas stearynowy potocznie nazywany jest rozmiękczaczem gumy. Dlaczego? Ponieważ to jego główna funkcja w przemyśle gumowym.

2. Stosowany do produkcji świec oraz kredek świecowych, nadaje twardości wosku. Dzięki temu zwiększa się jego temperatura topnienia. Dodając odpowiednią ilość kwasu stearynowego, dana świeca może palić się znacznie dłużej oraz staje się trwalsza i mniej podatna na uszkodzenia mechaniczne. Wpływa on również na krystalizację jej powierzchni. 

3. W produkcji kosmetyków używany jest do tworzenia mydeł. Dzięki dodatkowi stearyny stają się one znacznie twardsze, a także zwiększają się ich właściwości natłuszczające. Oprócz tego podobnie jak w przypadku świec mydło staje się bardziej błyszczące. Zastosowanie do produkcji mydeł to nie wszystko - kwas ten używany jest również w produkcji pianek do golenia, kremów oraz balsamów. Nadaje produktom właściwości nawilżające i chroniące skórę przed nadmierną utratą wody. Stearyna chroni produkty przed rozwarstwieniem, co sprawia, że ich okres przydatności staje się znacznie dłuższy. Biorąc pod uwagę te właściwości, nazywana jest często konserwantem.

4. Kwas stearynowy stosuje się w gabinetach kosmetycznych do zabiegów oczyszczających oraz natłuszczających. Intensywnie nawilża skórę, a także wytwarza powłokę lipidową. Stanowi ona ochronę przed utratą wody. 

Kwas stearynowy – zastosowanie w kosmetyce

Stearyna to bezzapachowa substancja o białej lub krystalicznej barwie. Charakteryzuje się słabą rozpuszczalnością w wodzie, a dodatnie jej do kosmetyków powoduje zwiększenie ich okresu przydatności. Dlaczego często stosuje się ten kwas? Jakie są jego właściwości? Przede wszystkim stearyna ma silne działanie oczyszczające, ale jednocześnie dba o nawilżenie skóry i chroni ją przed utratą wody. Kiedy nałożymy na skórę krem z tą substancją, utworzy ona cienką warstwę, która będzie chroniła naszą cerę przed nadmiernym wysychaniem. 

Kwas ten znajdziemy przede wszystkim w różnego rodzaju kremach czy balsamach do ciała, ale również w piankach do golenia lub pomadkach nawilżających do ust. Używanie produktów ze stearyną w składzie będzie miało pozytywny wpływ na naszą urodę. 
GRUPA KONIMPEXKonimpex Fermintrade Merinvest Sine Konimpex Invest