Kwas cytrynowy jest znany ze względu na swoje szerokie zastosowanie. To naturalny kwas organiczny, który znajdziemy w roślinach – owocach i warzywach, ale nie tylko – komórki naszego ciała także go zawierają. Z całą pewnością nie trzeba się go obawiać. Jest wręcz przeciwnie. Okazuje się, że kwas cytrynowy ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Wykorzystywany jest w farmacji, przemyśle i nawet w kosmetyce. Na przestrzeni lat utarło się parę mitów na jego temat, przez co niektóre osoby mają wątpliwość co do bezpieczeństwa kwasu cytrynowego. Czas najwyższy je rozwiać.

Czym tak naprawdę jest kwas cytrynowy i w jakim celu się go używa?

Kwas cytrynowy to nic innego jak ograniczy kwas pochodzenia naturalnego, o wzorze sumarycznym C6H8O7. Znajdziemy go oczywiście w produktach o kwaśnym smaku, czyli w cytrynie, limonce, jagodach i owocach leśnych oraz ananasie czy kiwi. Najwięcej jest go właśnie w  w cytrusach. Okazuje się, że kwas ten jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Bez kwasu cytrynowego niemożliwe jest zajście cyklu Krebsa i uwolnienia ATP ze spożywanego pokarmu. 

Charakteryzuje się on brakiem zapachu, ale jest bardzo kwaśny w smaku. Występuje pod postacią bezbarwnych kryształków i które z łatwością rozpuszczają się nie tylko w wodzie, ale też w etanolu. Wiele osób zastanawia się, w jaki sposób pozyskuje się kwas cytrynowy. Używa się do tego metody biotechnologicznej. Odbywa się to podczas fermentacji cytrynowej przy użyciu konkretnego szczepu pleśni, który pożywia się cukrem. Powstały kwas jest oczyszczany, a otrzymany roztwór się krystalizuje. 

Zastosowanie kwasu cytrynowego:

  • przedłużanie trwałości produktów,
  • ochrona skóry przed promieniowaniem słonecznym,
  • produkcja kosmetyków o działaniu wybielającym i złuszczającym,
  • terapie anty-aging,
  • przeciwbakteryjne,
  • produkcja środków do odkamieniania urządzeń AGD (pralki, czajniki, zmywarki, ekspresy do kawy) i armatury,
  • przetykanie rur,
  • regulator kwasowości i przeciwutleniacz w żywności,
  • wzmocnienie działania proszku do prania,
  • doczyszczanie brudnych/zaplamionych rąk,
  • przedłużenie świeżości owoców,
  • środek zakwaszający do produkcji piwa i dżemów,
  • środek zapobiegający krystalizacji cukru w wyrobach cukierniczych,
  • nadawanie odpowiedniej konsystencji i struktury serom pleśniowym i topionym,
  • utrwalacz produktów mlecznych/mięsnych/wyrobów garmażeryjnych/konserw/napojów,
  • przeciwdziałanie czernieniu. 

Jaki ma wpływ kwas cytrynowy na zdrowie?

Zgodnie z ustaleniami organizacji zajmujących się żywieniem, kwas cytrynowy jest całkowicie bezpieczny. Nieprawdziwe są informacje na temat jego domniemanego działania kancerogennego. Kwas ten występuje naturalnie w każdej komórce ludzkiego ciała i jest niezbędny w procesie oddychania komórkowego. Cykl Krebsa jest cyklem przemian metabolicznych, który nazywany jest cyklem kwasu cytrynowego. 

O ewentualnej szkodliwości można mówić w przypadku kontaktu z jego bardzo dużą ilością. Wówczas może dojść do podrażnienia skóry lub uszkodzenia szkliwa zębów. Stosowany w bardzo dużych dawcach może przyczynić się do zaburzonego wchłaniania wapnia, nasilenia objawów opryszczki. Wpływ kwasu cytrynowego zgodnie z wynikami badań jest pozytywny na nasze zdrowie. Działa ona przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Walczy on z wolnymi rodnikami, które odpowiedzialne są za procesy starzenia się komórek. 

Ceniony jest za ochronę skóry przed fotostarzeniem. Redukuje on peroksydację lipidów i odkwasza organizm. Pomimo swojego kwaśnego smaku działa alkalizująco. Co więcej, zapobiega koagulacji krwi i zmniejsza ryzyko powiększania się kamieni nerkowych.
GRUPA KONIMPEXKonimpex Fermintrade Merinvest Konimpex Invest